top of page
  • Is er een bestuur?
    De Vereniging Minder Herrie Circuit (VMHC) is een vereniging waarin de Algemene Ledenvergadering (ALV) het beleid bepaalt. Tijdens de oprichtingsvergadering op 21 november 2024 werd het eerste bestuur gekozen en werkgroepen ingesteld. Bestuur: Voorzitter: Matthijs Hisschemöller Secretaris: Geert Jan Heijstek Penningmeester: Caspar Haspels Bestuurslid: Karin Maessen
  • Het geluid van het circuit wordt toch netjes gemeten?
    Onbetrouwbare Geluidsmetingen De geluidsmetingen bij Circuit Zandvoort schieten tekort door onlogische meetlocaties en een misleidende meetmethode. Meetlocaties: De meetpunten zijn strategisch ongunstig geplaatst. Klik hier voor een kaart en uitleg. Meetmethode: Geluid wordt gemiddeld over alle vergunde uren (07:00-23:00), waardoor piekbelasting tijdens races wordt afgevlakt. Daarnaast wordt bij woonwijken niet rechtstreeks gemeten. De waarden bij meetpunt 2 worden simpelweg berekend door standaard 26 decibel van de meting op meetpunt 1 af te trekken. Deze methode verhult de echte impact van het circuitgeluid Uitzonderlijke Geluidsdagen: De vergunning biedt 12 ‘Uitzonderlijke Bedrijfsomstandigheden Dagen’ (UBO), waarop nauwelijks geluidsbeperkingen gelden. Hierdoor wordt de daadwerkelijke overlast onvoldoende geregistreerd en gebagatelliseerd.
  • Ik hoorde dat er ook een petitie is gehouden?
    In januari 2024 startten drie bewoners uit het Ramplaankwartier in Haarlem een petitie om invloed uit te oefenen op de nieuwe vergunning voor het circuit. Binnen enkele dagen stroomden de handtekeningen binnen via netwerken zoals Rust bij de Kust en Vrienden van Middenduin. Bij de indiening op 24 januari waren 1100 handtekeningen verzameld, en bij sluiting in november 2024 stond de teller op ruim 1750!
  • De gemeente Zandvoort heeft toch een vergunning?
    Eind mei 2024 verleende het college van B&W van Zandvoort een nieuwe omgevingsvergunning voor het circuit. De besluitvorming lag bij het college, dat de uitvoering uitbesteedde aan de Omgevingsdienst IJmond. Inhoudelijke bezwaren zijn volledig genegeerd. De meetpunten zijn zo gepositioneerd dat geluidsniveaus onvolledig worden geregistreerd, en factoren zoals windrichting en windsnelheid blijven buiten beschouwing. Tegen de vergunning is beroep aangetekend, maar de verwachtingen zijn laag. Zelfs een positieve uitspraak van de bestuursrechter garandeert geen verandering, aangezien races kunnen doorgaan onder de oude vergunning. Juridische procedures worden door de overheid steeds vertraagd, waardoor structurele verbeteringen uitblijven. In onze ogen is het een nep-vergunning.
  • Kan ik als vrijwilliger iets doen?
    Werkgroep Juridische Strategie Stippelt langetermijnstrategieën uit voor civiele en bestuursrechtelijke procedures en onderhoudt contact met advocaten. ​ Werkgroep Communicatie Verzorgt website-inhoud, promotiemateriaal en openbare bijeenkomsten, en ondersteunt de lobby via pers en sociale media. ​ Werkgroep Meten is Weten Onderzoekt meetmethoden en gezondheidseffecten van geluidsoverlast en onderhoudt contact met andere actiegroepen. ​ Werkgroep Website Beheert de inhoud en technische kwaliteit van de website. Interesse? Stuur een mail naar minderherriecircuit@gmail.com
  • Waarom wil de VMHC een civiele procedure starten op termijn?
    Er zijn drie mogelijkheden om juridisch actie te ondernemen. Het is belangrijk om te begrijpen hoe wij tot onze keuze zijn gekomen. Bestuursrecht Als je in beroep gaat tegen een vergunning van een gemeente of provincie, kom je voor de bestuursrechter. Deze toetst de vergunning en kan de overheid verplichten deze aan te passen of nader te motiveren. Echter, dit leidt vaak niet tot echte veranderingen. De overheid kan vertraging veroorzaken, en een positieve uitspraak kan door de Raad van State worden teruggedraaid. Daarom hebben wij weinig vertrouwen in deze route; het lijkt meer de overlastgever te beschermen dan de gedupeerden. Strafrecht. In Nederland wordt het strafrecht steeds vaker ingezet tegen milieudelicten. Burengerucht is een misdrijf, dus wij zouden deze weg kunnen volgen. Dit houdt in dat we een dossier met belastend materiaal overhandigen aan de officier van justitie, die bepaalt of er strafvervolging komt. Er is echter geen garantie dat de zaak snel wordt behandeld of prioriteit krijgt. Beide opties maken gedupeerden afhankelijk van overheidsinstanties met een eigen agenda. Daarom kiezen wij voor de derde mogelijkheid: de civiele rechter. Ons belangrijkste probleem is burengerucht. Hinder van buren is een onrechtmatige daad, en we kunnen het Circuit Zandvoort direct aanklagen bij de civiele rechter. We kunnen de rechter bijvoorbeeld vragen het aantal racemomenten of geluidsdagen te beperken, of onterecht geluid van kleine groepen zonder publiek te verbieden. De rechter weegt de belangen af en beslist of de klacht gegrond is. Hoewel het circuit zich beroept op de vergunning, is die niet doorslaggevend. De vergunning houdt geen rekening met de belangen van omwonenden, zoals windrichting en -kracht. Het circuit kan alsnog worden veroordeeld om de overlast te beperken. Er zijn voorbeelden in het Nederlandse recht waarbij een partij met alle benodigde vergunningen toch werd veroordeeld voor een onrechtmatige daad.
  • Zonder de Formule 1 is er toch geen geluidsoverlast?
    De Formule 1 duurt slechts 3 dagen en is dus niet het probleem. Dat zijn de overige dagen waarop het circuit mag racen. Dat zijn er ongeveer 260 dagen. De vergunning staat zelfs 337 dagen toe!
  • Waarom zou ik lid worden en/of doneren?
    Een grote achterban kan een belangrijke factor zijn bij een civielrechtelijke procedure vanwege: Sterkere juridische positie – Een vereniging met veel leden kan aantonen dat er brede steun is voor de zaak, wat de rechter kan meewegen bij de beoordeling van het maatschappelijk belang. Grotere impact – Hoe meer leden, hoe groter de invloed en geloofwaardigheid richting de overheid, tegenpartijen en de media. Financiële draagkracht – Een grote vereniging kan makkelijker juridische kosten dragen door contributies of donaties van leden. Het aantal leden is dus niet per se doorslaggevend, maar het kan zeker helpen om een zaak sterker te maken.
  • Doen jullie niet hetzelfde als Rust bij de kust?
    De VMHC heeft haar ideeën besproken met Rust bij de Kust, een organisatie die al vijf jaar strijdt tegen het circuit. Omdat er geen overeenstemming was over de aanpak, is op 2 augustus 2024 de vereniging VMHC opgericht. In tegenstelling tot een stichting is VMHC een democratische vereniging waarin leden gezamenlijk verantwoordelijkheid nemen. De focus ligt op een nieuwe strategie, aangezien de juridische aanpak via de bestuursrechter al dertig jaar zonder resultaat blijft.
Civiele procedure
Formule 1 (FAQ)
bottom of page